Contactmomenten beroepspraktijkvorming (bpv)

We willen de communicatie vanuit school met de bpv verbeteren. Een van de 4 thema's van het stagepact is: verbeteren van stagebegeleiding. Het doel is dat het aantal studenten dat tevreden is over de stagebegeleiding vanuit school en het leerbedrijf stijgt. Daarom passen we de huidige afspraken rondom de contactmomenten aan. We hebben hiervoor ook best practices opgehaald bij de bpv coördinatoren.

Vanuit het KTO (Klanttevredenheidsonderzoek) willen we hierbij de volgende punten aanscherpen:

o Beroepstaken onderwijs Binnen Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk bieden we onderwijs aan de hand van beroepstaken.

o Proactief en structureel contact met de bpv

o Bij aanvang van de bpv al snel een contactmoment vanuit de opleiding initiëren

o Bij signalen vanuit de praktijk snel schakelen

Dit zijn de huidige afspraken rondom contactmomenten, zoals vermeld in de bpv gidsen:

1. Voor de 6e week na de start van de stage: De slb’er stuurt een mail naar de bpv om kennis te maken en informatie te geven over de stage.

2. Tussen week 20 en week 30 (maart-april): Een gesprek op locatie met de student, de bpv-begeleider en slb’er om de voortgang van de beroepstaken en de ontwikkeling te bespreken en waar mogelijk een fase af te ronden.

3. Rond week 40 (mei-juni): Een online gesprek met de student, de begeleider en slb’er om de bpv af te ronden en waar mogelijk een fase af te ronden.

Contactmomenten gedurende een bpv periode:

1. Bij aanvang van de bpv ontvangt de begeleider een contact-informatiekaart met daarop de contactgegevens van de slb’er. (eventueel met foto) De informatie wordt gedeeld via de mail of middels een fysieke contactkaart die mee wordt gegeven met de student.

2. De bpv-coördinator organiseert binnen 4 tot 6 weken een (online) werkveldbijeenkomst waar vragen van de begeleiders worden beantwoord. Ook de studenten worden daarbij verwacht.

3. Minimaal op de helft van de stage (na ongeveer 10 tot 12 weken) vindt een voortgangsgesprek plaats, waarin de voortgang van de beroepstaken en de ontwikkeling wordt besproken en waar mogelijk een fase afgerond kan worden. In overleg wordt besloten of dit gesprek online is of op de bpv locatie.

4. Na iedere inleverperiode stuurt de student het meetmomentformulier per mail naar de begeleider. Daarin vermeld de student welke bewijsmappen zijn ingeleverd.

5. Aan het einde van de bpv periode vindt er een online gesprek plaats met de student, de begeleider en slb’er om de bpv af te ronden en waar mogelijk een fase af te ronden.

Alle bpv gesprekken worden vastgelegd in Eduarte.

De bpv-coördinator en onderwijsleider monitoren het aantal contacten per student en spreken slb’ers die te weinig contact leggen met de praktijk aan, om te zorgen dat alle studenten gelijke kansen en voldoende begeleiding ontvangen.