Kennismaken met onze opleiding
De opleiding Sociaal werker
Je hebt gekozen voor de opleiding Sociaal werker. In het organogram hieronder zie je welke opleidingen het college allemaal aanbiedt.

Combinatie theorie en praktijk De opleiding Sociaal werker bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Tijdens het eerste half jaar van de opleiding bereid je je voor op het werken in de praktijk. Daarna ga je tot het einde van de opleiding eerst twee en dan drie dagen per week stage lopen. Hierdoor pas je in de praktijk direct toe, wat je in de opleiding leert en kun je de leerervaringen van je stage meteen op school bespreken. Brede opleiding Bij de opleiding Sociaal werker word je breed opgeleid, zodat je in verschillende werkvelden en beroepen aan de slag kunt. De opleiding kent dus geen profieldelen zoals sommige andere mbo-opleidingen. De aandacht ligt met name op het begeleiden van mensen. Sociaal werk is ‘mensenwerk’.
Keuzedelen Bij de keuzedelen kun je je interesse volgen en je specialiseren, denk aan: - Wijkgericht werken - Omgaan met verward gedrag - Jongerenwerk - Positieve gezondheid - Voorbereiding op het hbo - Expressief talent
BREN-vakken Verder leer je bij het programma voor Burgerschap, rekenen, Engels en Nederlands (BREN) onder andere jouw algemene vaardigheden te verbeteren. Deze onderdelen sluiten zoveel mogelijk aan op het beroep. Zo gaat het voeren van gesprekken zowel over het beroep, als over taalvaardigheid. Bij het onderdeel burgerschap leer je hoe de samenleving in elkaar steekt en wat jouw rol is in de maatschappij. Een studieloopbaanbegeleider (slb‘er) ondersteunt je in jouw leerproces.
Vernieuwend onderwijs: beroepstaken centraal Wij geven het beroepsgerichte deel van de opleiding, les volgens een nieuwe onderwijsmethode. In deze onderwijsmethode staan beroepstaken centraal. Dit zijn taken die je als sociaal werker in de praktijk bijna dagelijks uitvoert. Er zijn in totaal 10 beroepstaken:
Beroepstaak 1A: Het voorbereiden van de werkdag Beroepstaak 1B: Het afsluiten van de werkdag Beroepstaak 2A: De cliënt(en) ondersteunen bij financiën Beroepstaak 2B: De cliënt(en) ondersteunen bij wonen en leefbaarheid
Beroepstaak 2C: De cliënt(en) ondersteunen bij werk, opleiding en activiteiten
Beroepstaak 2D: De cliënt(en) ondersteunen bij sociale relaties
Beroepstaak 2E: De cliënt(en) ondersteunen bij lichamelijk gezondheid
Beroepstaak 2F: De cliënt(en) ondersteunen bij psychische gezondheid
Beroepstaak 2G De cliënt(en) ondersteunen om betekenis te geven aan het leven (zingeving)
Beroepstaak 3A: Het versterken van de samenwerking tussen organisaties om vraagstukken aan te pakken in wijken en gebieden.
Daarnaast werk je tijdens het vak beroepsgericht in leerteams en wordt je gecoacht door jouw docent.
Bekijk het filmpje van studenten en een docent over de opleiding: Opleiding Sociaal werker.